Weer even terug op het oude nest

Het is een publieksgeheim dat mijn koffie carriëre bij The Golden Coffee Box is begonnen. In menig column is de naam Boot gevallen of zijn de lessen daar geleerd aangehaald. En met je eerste echte werkgever blijf je een speciale band houden. Zo ik ook met Barend. En daarom vind ik het ook ontzettend leuk om aan te kondigen dat ik 12 mei as. voor even terug ben op het oude nest. In het kader van het maandelijks terug kerende evenement ‘beroemde barista te gast’ zal ik het Baarns winkelend publiek proberen te ‘verleiden met smaak’. Nou vind ik mijzelf niet echt een barista en laat staan beroemd maar dat maakt het niet minder eervol om in het illustere rijtje van Liesbeth Sleijster en Onno van Zanten te staan.

‘Daar moet ie toch tegen kunnen?’
In de tien jaar dat ik voor Barend heb gewerkt heb ik als winkelmedewerker flink wat pakjes koffie gemalen voor zijn vaste clientéle. Met veel van die klanten bouw je een band op. 2 pakjes Panamaria maling 4,  schiet al door je hoofd bij binnenkomst van die ene bewuste klant. Een ander is een trouwe afnemer van de Mystery Espresso welke ze, heel merkwaardig maar oke, in haar koffiezetapparaat zet. En zo hebben er velen een plekje in mijn hoofd of hart al dan niet positief of negatief. De ietwat moeilijke gesprekken als er een niet al te malse prijsopgave van een Jura volautomaat moest worden doorgebeld. Of de verbaasde blikken als hun trouwe quickje 820 door het structureel niet schoonmaken van de filterzeefjes verstopt raakt, ‘daar moet ie toch tegen kunnen?’  Ik hoop dan ook op weerzien met deze oude bekende aankomende zaterdag.

Panama
Van oudsher is The Golden Coffee Box een trouw afnemer van Panamese koffie. Het toeval wil dat ik afgelopen winter een maand panama heb doorkruist en daarbij een stuk of twee duizend foto’s heb gemaakt. Vijfhonderd van een tussen de palmbomen gespannen hangmat op het bounty eiland Kuanidup in San Blas en vijftienhonderd detailfoto’s van koffie bomen, -bessen, -boeren, -plantages enz. enz.  

Aan de hand van een paar van die foto’s wil ik laten zien hoe kwaliteitskoffie tot stand komt. Hoeveel werk een koffie boer en zijn plukkers daar aan hebben. Verhelderend en interessant om eens wat meer over te leren. Wat is de invloed van microklimaten en ziekten? Moet een boer biologisch gaan boeren of juist niet? Bestaat er zoiets als een minimum loon voor koffie plukkers?  En waarom is koffie zo goedkoop eigenlijk?

Ik ben van 10 tot 4 in de winkel aanwezig om allerlei heerlijke koffies te laten proeven en nieuwe zetmethodes te demonstreren. Om 12 en om 3 uur geef ik in de proefruimte een presentatie over kwaliteitskoffie.

Wanneer: Zaterdag 12 mei van 10 tot 4

Waar: The Golden Coffee Box – Laanstraat 49 te Baarn