Stadsbranderij Noord

Na het ‘Sok Summer Espresso Lab’ en  ‘De koffiemiddagen zonder melk & suiker, maar met tekst & uitleg’ start ik een nieuw project: Stadsbranderij Noord. Op het complex van de Tolhuistuin open ik 20 juni een heuse koffiebranderij. Ook ditmaal weer tijdelijk van aard. De hele zomer lang een plek waar er koffie wordt gebrand, gezet, gedronken, geproefd, gevoeld en geleefd. 

Hoe begint zoiets?
Het zaadje werd geplant tijdens SOK. De energie, die Sander, Onno en ons koffiedrinkend publiek mij gaven was heerlijk. De hele zomer 2011 stond ik strak van een mix van energie, adrenaline en cafeïne. We hadden een eigen Espressobar! En de mensen vonden het geweldig. Oké, toegegeven, het waren er geen honderden per dag, maar verspreid over de 6 maanden dat we open waren hebben we de honderd zeker gehaald.  En elke klant droeg iets bij aan het avontuur. Het avontuur smaakte naar meer, maar de plannen verzandden in modderpoelen, waar we niet uitkwamen. Sander kroop weer achter zijn computer, Onno ging fulltime bij de Espressofabriek werken en ik slingerde weer verder door het Nederlandse koffielandschap.

Net iets te hardcore.
Op een ochtend in oktober schrok ik wakker om een uur of vijf en kon niet meer slapen. En daar, rond kwart voor zes, besloot ik een koffiebrander te kopen. Vol adrenaline door dit besluit ging ik naar beneden, opende mijn laptop en checkte mijn banksaldo. Vrijwel dezelfde dag bestelde ik mijn Giesen W1, een besluit waar ik nooit spijt van zal krijgen. Over randzaken als, waar ik de brander neer moest zetten, en dat het wel handig zou zijn als ik ook koffie zou hebben om daadwerkelijk te kunnen roosteren, dacht ik niet na. In de Open Coöp mocht ik mijn brander neerzetten en een paar maanden uitvinden of iedereen er gelukkig van werd. Uitzonderingen daargelaten werd iedereen er, op zijn of haar manier,  gelukkig van. In de Open Coöp organiseerde ik afgelopen maanden een paar koffiemiddagen. Net iets te hardcore is gebleken, mijn concept ‘koffie zonder melk & suiker, maar met tekst & uitleg’  trekt een flinterdun publiek aan, wat dan ook nog eens met name uit vrienden, familie en een handjevol koffienerds bestaat. Maar ook hier ging ik na elke dag vol met energie en adrenaline weer huiswaarts.

En dus..
En dus open ik woensdag 20 juni een stadsbranderij. Zoals gezegd een plek waar er live koffie wordt geroosterd en geschonken, vragen vrij staat, en melk & suiker gewoon aanwezig is. Je kunt hier dus koffie in alle soorten en maten bestellen, maar ook thee en fris drinken, een krantje lezen, mail checken, werken aan je scriptie of lekker hangen met vrienden, er is namelijk ruimte zat. Stadsbranderij Noord wordt gelukkig geen solo project. Ik heb Sander Schat en Dieudy van de Berg zo gek gekregen om mee te doen. Zij staan mij bij in de zomer waarin Amsterdam Noord fantastische koffie leert kennen.

Stadsbranderij Noord is geopend op woensdag, donderdag en vrijdag van 09:00 tot 18:00 en is gevestigd in het Rotterdam van Amsterdam: de Open Coöp, Tolhuistuin - Amsterdam Noord.

Stadsbranderij Noord
Tolhuisweg 2
1031 Cl Amsterdam