Rondje Oost-Nederland

Afgelopen week ben ik naar het oosten van Nederland afgereisd om Giesen Coffee Roasters te bezoeken. De familie Giesen runt in Ulft een bedrijf, dat koffiebranders bouwt. Vader Wilfred is directeur, technicus en doet de verkoop, en een zoon houdt de internetsite bij, je kent het wel. Familie Giesen deed voorheen vooral onderhoud en service aan het bekendste merk koffiebranders, Probat. Naast het onderhoud aan de Probats hebben ze met hun verkregen expertise een eigen machine op de markt gebracht, de Giesen. Gevoed door de kennis en wensen van de topbranders van de wereld blijven zij continu hun machines aanpassen en verbeteren. Een grote markt voor Giesen is Azië en met name in Korea zijn de machine’s van Wilfred erg gewild.

Zelf heb ik nu ook een aantal keren op de Giesen geroosterd, waaronder vorig jaar op de Beleef Koffie beurs. Naast de degelijkheid van de machine en het vakmanschap, waarmee het geproduceerd is, bevalt me met name de controle die je hebt op het brandprofiel. Met bijbehorende software kun je op een computer al je roostergegevens terugvinden. Continuïteit is zo een stuk gemakkelijker te bereiken, al vind ik wel, dat je neus, oren en ogen onmisbaar zijn om echt goed te leren roosteren. Tot zover reclame voor Giesen. Nu op naar Wijchen.

Met cacao gedecoreerd zeeschuim
In Wijchen heeft Mark Hermens een klein koffie imperium opgebouwd, genaamd Maro’s koffie en thee. Een koffie- en theewinkel en een lunchroom aan de overkant van de straat. Mark heb ik leren kennen door een mailtje wat ik van hem kreeg. Hij vroeg of hij een aantal foto’s, die ik in Ethiopië heb gemaakt, mocht ophangen in zijn zaak. Vereerd stemde ik toe met de boodschap zijn zaak en mijn foto’s in het groot te komen bewonderen, als ik in de buurt was. Het moment deed zich aan.

Mark heeft het afgelopen jaar meegedaan met de barista kampioenschappen, en met succes. De lokale aandacht is getrokken en de Wijchenaren zijn inmiddels dol op cappuccini van Mark. Weg met dat koude opgestapelde ‘zeeschuim’ met cacao waar vermoedelijk de gemiddelde Wijchenaar aan gewend was. En forza met het romige microschuim vermengd met de crema in, uiteraard, een mooi kunstig vormpje. Vergeef mijn generaliserende opmerking over de Wijchenaar, maar er is nog een hoop werk te doen wat betreft goede koffie, en niet alleen in de provincie!

Inmiddels is ex-kapster Suzanne bij Mark in opleiding en zette voor mij een geweldig goede cappuccino. Met Mark als mentor zal ze vast hoog eindigen bij het aankomende kampioenschap. Succes Suzanne!

Goedemiddag

Onderweg naar Wijchen zag ik ’s Hertogenbosch al aangegeven, dat daar niet ver vandaan bleek te liggen. Zo dicht bij Oeteldonk kon ik de verleiding niet weerstaan om Sietse en Laurens van Bagels & Beans te begroeten. Toen Bagels & Beans nog klant bij Boot Koffie was heb ik Sietse en Laurens in de branderij ontvangen. Met hen hebben we de Panama La Torcaza koffie geroosterd, die ze mee hebben genomen naar den Bosch. Elke keer, als ik ze zie, begint Laurens daar weer over. Leuk!

Bagels & Beans Den Bosch is het paradepaardje van de organisatie. En helemaal na het winnen van de AD koffietest in 2007. Op de ± 30 m2, die ze hebben, weten ze een enorme hoeveelheid koffie en bagels te verkopen. Voor mij een bewijs dat kwaliteit overwint. Om hen heen zitten diversen koffiezaken waar de treurigheid vanaf spat, een schril contrast met de bruisende bar van Sietse en Laurens. Een hartelijke ontvangst en een acute chemex viel mij ten deel. In de 30 minuten, die ik er was, hebben we diversen aeropress recepten, dubbele naked’s en mojo ervaringen gedeeld. Maar het mooiste vond ik vertrouwde gevoel van de twee gastheren, dat ik bij binnenkomst kreeg. Geen goedkoop studerend barpersoneel met een welgeforceerd ‘goedemiddag’. Hè lekker, dat generaliseren gaat me goed af vandaag.

En zo vulde ik mijn vrije woensdag, met koffie, koffie, koffie en natuurlijk mijn 3fm helden Koen en Sander die er vrolijk op los babbelde en mij zo door Nederland begeleidden.

Goedemidaaaaaag

Kees Kraakman