Langzame koffie’ test 5 juli 2010

Op initiatief van Maarten v/d Jagt en georganiseerd door Joost Leopold van de Specialty Coffee Company -voor alsnog beter bekend als Espresso Service West- is er maandag ochtend een test gedaan tussen de verschillende zetsystemen die de hedendaagse koffieliefhebbers momenteel gebruiken. Verschillende zetsystemen? Jazeker! Ik noem ze even op: Aeropress, Cafetierre, Chemex, Clever, Hario V60 en de Siphon. Elk van deze systemen hebben hun eigen manier van bereiden en smaak. Het doel en de aanpak van de test was enigszins onduidelijk maar de mogelijkheid om al die manieren van koffie zetten een keer met elkaar te vergelijken gaf mij op voorhand al een gelukzalig gevoel. Joost trapte af met een korte presentatie van de ‘Gold Cup’ standaard. De Gold Cup is de perfecte extractie van koffie waarbij er wordt gekeken naar o.a. hoeveelheid, temperatuur en kwaliteit van het water, hoeveelheid koffie, maalfijnheid, extractie tijd en nog veel meer factoren. De complete uitleg, gemaakt door de SCAE, is een haast wetenschappelijk powerpoint presentatie van 130 pagina’s pfffff... Blij toe dat Joost dit heeft ingekort naar 10 pagina’s en zelfs nu ben ik al vroegtijdig afgehaakt om maar zo snel mogelijk te kunnen gaan proeven. Wat voor mij toch het belangrijkste (of leukste?) is. Hoe dan ook, we zijn alle systemen één voor één gaan zetten met dezelfde ratio koffie vs water. De Gold Cup schrijft 60gr koffie voor op 1lt water met een extractietijd van maximaal 3-4 min. En zo volgde wij braaf hun devies op. Zoals verwacht kwam de Kenia Karimikui aangeleverd door Bocca in elk koffiezettertje er anders qua smaak uit. De verschillen kwamen eigenlijk in alle aspecten van de koffie naar voren; de geur, het zuurtje, de zoetheid en body hadden elk wel iets anders. Super interessant maar tegelijkertijd super lastig om hier een conclusie aan te verbinden. De factoren die de smaak/ervaring beïnvloeden zijn er haast teveel. De Siphon in actie bijvoorbeeld was net Kerstmis in het scheikunde lokaal, zó mooi om te zien maar daardoor des te teleurstellender van smaak. Ik verwachtte er misschien teveel van maar de bittere (na)smaak -welke ik bij de Espressofabriek ook al niet weg krijg volgens mij veroorzaakt door het stoffen filtertje- wordt helaas niet verhult door het theater wat er bij de bereiding komt kijken. Terwijl ik mijn verslagje schrijf borrelen er al ideeën op voor een vervolg test, waarbij de koffie’s blind op dezelfde temperatuur geproefd moeten worden en in alle concentratie beoordeeld volgens een officieel koffie proefformulier. Pas dan weten we meer en is het publicatie waard. Tipje van de sluier.... de Aeropress (vettige body en volle zoetheid) was mijn absolute favoriet gevolgd door de Clever (zacht en zoet) en de Chemex.  Voor de uberboiler- wat een absoluut top apparaat is- is hier geen plaats meer, die komt de volgende keer zeker aan bod.

En denk eraan drink koffie, leef langer.