Koffieproeverij met koffie van de Eenhoorn

Het is alweer even geleden maar vrijdagavond 24 september organiseerde ik weer een koffieproeverij. Dit keer dus met koffie van de Eenhoorn Koffie & Thee uit het historische en pittoreske Kampen. De Eenhoorn is een dochterbedrijf van de Olifant sigaren die bekend staan om de topkwaliteit sigaren die zij maken. Ook met de koffie doen ze heel goede dingen, ze kopen hoge kwaliteit bonen in en roosteren dagelijks op een 12 kg Probat als ik het goed heb. In een prachtig pand gelegen in Oudestraat in Kampen hebben zij een winkel waar je koffie, thee en sigaren kunt proeven. Achter de winkel staat in een aparte ruimte de brander welke, als je op het juiste moment langs komt, in actie kan zien.

De groep, of griep?
Helaas waren er wegens de heersende verkoudheid 4 afzeggingen, heel jammer. Ik heb nog op het laatste moment geprobeerd nieuwe proevers te werven, maar buiten Frederiek is mij dat niet meer gelukt. Hierdoor waren we met 8 proevers wat desalniettemin een heel leuk gezelschap vormde. O.a. Karel Rietveld die bezig is een koffiebar in Rotterdam te openen, Rob Berghmans van Caffénation die samen met zijn brander Jeff vanuit Antwerpen was over gekomen en Harrie Stoltenberg een koffieliefhebber pur sang maakte de groep tot een selecte club koffiefreaks. Een kleine groep maakt het mogelijk aandachtig en geconcentreerd te proeven. Deze opzet heeft mijn voorkeur. Een grote groep is lastig te controleren en voor dat je het weet is het een kippenhok. Tijdens het proeven zal er dan onvermijdelijk over de koffie gepraat worden wat de objectiviteit van de proevers niet ten goede komt. De proevers gaan dan, vaak onbewust, elkaar oordeel overnemen.

Alhoewel de gasten lang niet allemaal gewend zijn aan het proeven van koffie is de uitslag van de proeverij wel een mening van een potentiële koffiedrinker en daarom per definitie belangrijk.

De proeverij, behandeld volgens einduitslag.
De jasmijn bergamotachtige smaken die karakterestiek is voor koffie uit Ethiopië waren perfect in balans! De twee koffiesoorten leken qua smaak erg veel op elkaar, de Sidamo werd tijdens het afkoelen iets donkerder in de nasmaak dan de Yirgacheffe. De Yirgacheffe was van begin tot eind fantastisch, heel fijn honingzoet en bloemig fris. Zelf trof ik voor het eerst in mijn proef carierre de geur en smaak van de korst van zuurdesembrood aan. Een heel aparte associatie. De Colombia El Mirador is een prima koffie. Een volle zoete chocolade geur en smaak, fruitige accidity en een iets zilte umami-achtige nasmaak. Heel schoon. Dit was de lieveling van Jeff. De Costa Rica Sin Limites is een frisse kruidige koffie waarin limoenzeste, appel en laurier werden aangetroffen. De Brazil Cachoeira In positieve zin werd ze als chocolade, zoethout en notig  omschreven. Er kwamen ook negatieve klanken als rubber karton, assig, houtig en jute aan bod. Zelf was ik best positief met 89,5 punten, dit is een typisch Brazilië denk ik. Voor zo een soort  koffie zijn beslist liefhebbers. En dan de Kenia Kieni De omschrijvingen liepen uiteen van zoethout, aarde en steak in de geur en aalbes, drop, salmiak, tabak en assig van smaak.

De nazit, gezellig hoor.
Na de evaluatie werd er tussen de biertjes door nog uitvoerig koffie geproefd en besproken. De Eenhoorn had een paar espressobrandingen meegeleverd en Rob had wat Malawi Geisha uit Antwerpen meegenomen. Wat ik te gek vond waren de koffie verhalen en ervaringen die werden uitgewisseld tijdens de informele sfeer van een uitstekende nazit. De biertjes vloeide prima en het werd later en later. Harrie zijn verkoudheid die hem bijna verhinderden om langs te komen werd steeds minder. Frederiek heeft vol verbazing aanschouwt dat er mensen bestaan die zo lang en veel over koffie kunnen praten, welkom in mijn wereld schat.

Eenhoorn bedankt, tot de volgende ronde.