Honduras Los Cedros

Honduras, door Willem Boot ook wel de slapende reus genoemd. Het door criminaliteit geteisterde land is in staat grote hoeveelheden fantastische koffie te produceren, tijd voor wat informatie rondom deze slapende vulkaan.

Momenteel bekleedt Honduras met een aantal van 4.000.000 miljoen zakken koffie op jaarbasis, de vierde plaats op het lijstje Coffea Arabica producenten. Dat is bijzonder voor zo een relatief onbekend koffie land.  Het laat hiermee bekendere koffielanden als Guatemala, Mexico en Peru achter zich.  Juist het ontbrekende naamkaartje ‘koffieland’ zou een goede reden kunnen zijn voor deze anonimiteit. Veel Hondurezen smokkelden in het geniep hun koffie naar handelaren uit Guatemala die het vervolgens als authentieke Guatemala koffie verkochten. Juist Guatemala, bekend als koffieland, kon blijkbaar niet aan de vraag om kwaliteitskoffie voldoen.  Een treurig feit, de arme Hondurees die bij gebrek aan een gedegen marketing beleid de meer gefortuneerde Guatemaleze koffieboer laat profiteren.

Voor Stadsbranderij Noord zocht ik naar nieuwe koffie gebieden, nieuwe smaken.  Niet specifiek naar Honduras maar naar iets nieuws, dat in ieder geval. In het pakketje samples wat ik van een handelaar ontving, trof ik deze boon. Heel groot is ze en tijdens het roosteren trok ze al mijn aandacht. In eerste instantie dacht ik dat het een robusta variëteit was, met die vreemde lichte geur van rubber en bacon. Tijdens het proeven was daar echter niets meer van terug te vinden. Ik trof vooral de fruitige tonen van vlierbessen aan, gecombineerd met een kruidigheid (korianderzaad en laurier) die me aan Sumatraanse koffies deed denken. Het mondgevoel is zacht en sappig. De aciditeit is fruitig en wijnachtig zoet, bijna alsof het een natural processed koffie is.  Een berwerkingswijze waarbij de koffie in de bes wordt gedroogd.

Finca Los Cedros ligt op 1500 – 1600 meter in het noorden van Honduras in de regio Yoro. Eigenaar Juan Manuel Hernandez is sinds zijn twaalfde omgeven door koffieplanten, zijn ouders waren ook al koffie producent. Samen met zijn vrouw is hij rond zijn 25e  Finca Los Cedros begonnen. Het leven van de koffieboer in Honduras gaat niet van een leien dakje, ook niet voor Juan en zijn vrouw Rosa. In 2004 zijn ze vanwege de lage koffieprijzen voor 3 jaar naar de VS vertrokken, het geld wat ze daar verdiende vloeide terug in de plantage.  Laten we Juan een handje helpen.  Koop zijn koffie, verspreid zijn naam en zet Honduras als koffie land op de kaart! Hopelijk is Finca Los Cedros een lang leven beschoren als producent van een absolute topkoffie!

De Honduras Los Cedros is nu verkrijgbaar in mijn webwinkel voor € 6,50 per 250gr. Ik rooster haar voor filter en espresso. Ze is met haar fruitige en kruidige smaken in een lichtere smaak categorie in te delen. Drink haar zwart als je met een filter zet. Met de espressomachine is een macchiato heerlijk.

www.stadsbranderijnoord.nl