Beleef Koffie 2010

De eerste Nederlandse koffiebeurs was voor mij een succes. Zoals eerder gezegd mocht ik koffie roosteren op een 1kg Giesen. Een kleine koffiebrander ideaal voor in winkels en koffiebars. Het familiebedrijf Giesen heeft al 75 jaar lang ervaring in metaalbewerking en 20 jaar in reviseren en onderhouden van Probat koffiebranders. De brander is mij prima bevallen ook al was hij elektrisch, idealiter werken ze op gas. Een gasvlam geeft je namelijk meer controle op de temperatuur en kan je het proces beter beheersen. De koffie kwam er mooi egaal uit en smaakte heerlijk. Tussen het roosteren door heb ik de versgeroosterde koffie met de bezoekers ‘gecupped’ en gezet in de Cafetière, Aeropress, Eva Solo en in een Hario V60 filter. Op de nieuwe hippe tot ‘slow koffie’ gebombardeerde manier zeg maar. Boot Koffie had 5 koffiesoorten ter beschikking gesteld waarvan er 2 erg opvielen. Ten eerste de Panama ‘Esmeralda Geisha’. Door haar unieke zachte smaak van jasmijn, formosa (soort citrusvruchtje wat in Panama groeit.) grapefruit en licht chocola vonden veel mensen haar de beste. De nieuwe oogsten geisha werden in de stand van Boot gecupped en ik vond het leuk om de Geisha ‘2006’ daar tegenover te zetten. Doorgaans wordt koffie na 1 jaar houtig van smaak en verliest het haar finesse, al jaren worden de beste koffiesoorten vacuüm verpakt of in sealzakken en hierdoor blijven ze langer goed. Deze 4 jaar oude Geisha was nog heel mooi van smaak met maar heel licht hout in de verte. Hulde dus voor deze innovatieve verpakkingsmethode en de mensen die hier onderzoek naar blijven doen. 

Ten tweede de Ethiopie ‘Gayo Amaro’ natural. Natural staat voor een bepaalde verwerkingsmethode en betekend dat de bonen in de bessen zijn gedroogd. Door het  fermenteren van de bes tijdens het drogen hebben naturals een vol zoete weeïge smaak van overrijp fruit. Dit is helemaal te gek. Naturals hebben een smaak die mensen niet met koffie associëren en vinden het, net als ik, ook te gek of helemaal niks. De oude garde koffie ‘handelaren’ zoals mijn oude leermeester Jacob Boot gruwen ervan en serveren het af als defect. Gelukkig voor vele is er een nieuwe generatie koffieboeren die volop experimenteren om nieuwe koffiesmaken te ontdekken.

De organisatoren Jeroen en Martijn hebben een speciaal voor de beurs een bar laten bouwen voor de ‘langzame’ koffie. Joost Leopold demonstreerde hier met een Cona ook wel Siphon genoemd, een Chemex, en met HarioV60 filter. Hier heb ik een super goeie Ethiopië Yirgacheffe van Bocca uit de Cona geproefd en de Los Lajones van Boot uit de Chemex. Het mooie vind ik dat de smaak alleen maar beter word als de koffie afkoelt. Een goede koffie mag niet instorten als ze afkoelt!

Een mooi  moment vond ik de mini lezing die Willem Boot gaf over zijn HiQ project tegen het eind van de openingsdag. Tijdens een cupping van 4 koffie’s uit El Salvador vertelde hij over hoe HiQ boeren helpt d.m.v kennisoverdracht koffie van topkwaliteit te gaan produceren om zo meer geld te kunnen verdienen. Samen met koffieboer Graciano Cruz uit Panama hebben ze projecten in verschillende koffielanden lopen. Een koffie op de tafel van boer Celementino Rodriguez was mijn absolute favoriet. Eigenlijk alleen maar tropische fruitsmaken in te vinden.

Uiteraard nog veel meer te zien maar om eerlijk te zijn, ik heb er amper iets van mee gekregen. Veel te blij met mijn Giesen Coffee Roaster om op mijn gemak rond te kijken. Volgend jaar ook komen!